Doğanın Yakut Renkli Armağanı

Doğanın Yakut Renkli Armağanı

Zengin antioksidan içeriğiyle vişne, bağışıklık sistemini güçlendirmekten uyku düzenine kadar sayısız fayda sağlıyor.

Yaz mevsiminin bize sunduğu leziz meyvelerden biri olan vişne, reçeliyle kahvaltılara tat katarken, kompostosu ya da suyuyla yemeklerin hoş bir eşlikçisi de aynı zamanda. Vişne gerek rengi gerekse hafif ekşimsi lezzeti sayesinde tatlı tariflerinde de bol bol kullanılıyor; hatta mutfakta yaratıcı olmayı sevenler onu yaprak sarması gibi geleneksel tariflere de ekliyor. Vişne tek başına pek fazla tüketilmese de uzmanlar özellikle de dünyayı etkileyen COVİD-19 pandemisinde sağlığımızı korumak için mutlaka tüketmemiz gereken besinlerden birinin, içerdiği antioksidanlarla bağışıklık sistemini güçlendiren vişne olduğunu belirtiyor.

Günlük beslenmenizdeki bir porsiyon meyve hakkınızı vişneden yana kullanarak hem bağışıklığınızı güçlendirebilir, hem de bir porsiyona denk gelen 20 adet orta boy vişne sadece 60 kalori içerdiğinden kilo kontrolünde de avantaj sağlayabilirsiniz. Ancak vişne asidik bir meyve olduğu için onu aç karnına değil, ara öğünlerde tüketmenizin daha sağlıklı olduğunu da belirtelim.

Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, vişnenin diğer faydaları arasında içerdiği melatonin hormonu sayesinde uykuyu düzenlemesini sayıyor. Eğer uykusuzluk problemi yaşıyorsanız, yatağa girmeden 2 saat önce bir porsiyon vişne yemeniz uykuya dalmanızı kolaylaştırabilir.

Özellikle de günümüzde en önemli şeylerden biri haline gelen bağışıklık sisteminin güçlü olması için, yeterli miktarlarda antioksidan alımı oldukça önem taşıyor. Antioksidan maddelerin başında gelen C vitamini ise vişnede bolca bulunuyor. 200 gram vişne, günlük almamız gereken C vitamini ihtiyacımızın yüzde 40’ını tek başına karşılayabiliyor. Vişnenin içeriğinde bulunan antioksidan maddeler ayrıca vücuttaki ürik asit seviyesini düşürerek iltihapların azalmasına yardımcı olabiliyor. Günlük 1 avuç vişne yemek veya 1 bardak vişne suyu içmek ağrıların hafiflemesini sağlayabiliyor.

İşte bu kadar faydalı bir meyve olan vişneyi bolca ve sağlıklı bir biçimde tüketebilmeniz için birkaç tarif.

Ev Yapımı Vişne Suyu

Yarım kilo vişne

1 litre içme suyu

Tatlandırmak için dilediğiniz kadar hurma

2-3 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)

Vişneleri yıkayın, hurmaların çekirdeklerini çıkarıp dilimleyin. Orta boy bir tencereye tarçınla birlikte yerleştirin. Üzerine su ekleyip orta ateşte yarım saat pişirin. Kapağını kapatıp hurmanın tadının vişne suyuna geçmesi için yarım saat kadar dinlendirin. Soğuduğunda süzüp bir şişeye doldurup buzdolabında saklayın.

Vişneli Yulaf

1 bardak çekirdeği çıkarılmış taze vişne

3 yemek kaşığı yulaf kepeği veya yulaf ezmesi

6 yemek kaşığı yoğurt

1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu

Birkaç dal taze nane

Tüm malzemeleri karıştırın, taze nane yapraklarıyla tüketin. İçeriğindeki yulaf sayesinde uzun süre tok kalmanızı sağlayacak bir tarif.

Vişneli Smoothie

1 su bardağı sade az yağlı kefir

1 su bardağı dondurulmuş vişne

Yarım fincan bebek ıspanak yaprakları

Çeyrek fincan olgun avokado püresi

10 adet çiğ badem

1 çay kaşığı kadar soyulmuş rendelenmiş zencefil

1 çay kaşığı chia tohumu

Kefiri bir karıştırıcıya yerleştirin. Üzerine vişne, ıspanak, avokado, badem, zencefil ve chia tohumlarını ekleyin; pürüzsüz olana kadar püre haline getirin. Bu smoothie, içerdiği vişne ve diğer faydalı besinler sayesinde iltihap önleyici bir özelliğe sahip.

Paylaş

Önceki Haber

GKK BASIN DUYURUSU

Sonraki Haber

Sanatçı Doğan Balyemez’in Oğlu Evlendi

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fifteen + nine =