UKÜ BESYO, Yenicami Spor Kulübü futbolcularına tıbbi maskeli ve maskesiz performans testlerini uyguladı.

UKÜ BESYO, Yenicami Spor Kulübü futbolcularına tıbbi maskeli ve maskesiz performans testlerini uyguladı.

Maske ile dayanıklılık ve sürat

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), Yenicami Spor Kulübü’nde oynayan 20 yaş ve altı futbolcuların dayanıklılık ve sürat performansları tıbbi maskeli ve maskesiz saha performans testleri ile antropometrik ölçümlerini gerçekleştirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı açıklamalara göre salgın döneminde bireylerin kişisel olarak alması gereken önlemlerin en başında maske kullanımı geliyor. Fizyolojik açıdan korunmak amaçlı kullanılan maskeler her alanda olduğu gibi fiziksel aktivite ve spor alanında da kullanılıyor.

UKÜ BESYO özellikle yakın temasın gerekli olduğu durumlarda ve sosyal mesafenin kalktığı ortamlarda maske kullanımının kaçınılmaz olması nedeniyle bir çalışma planladı.

Bilimsel bir çalışma

Çalışmalar kapsamında Yenicami Spor Kulübü’nde oynayan 20 yaş ve altı 15 futbolcunun, dayanıklılık ve sürat performansları tıbbi maskeli ve maskesiz saha performans testleri (yo-yo testi, 30 m sürat koşu testi) ile birlikte antropometrik ölçümleri (boy, kilo, vücut yağ yüzdesi, yağsız vücut ağırlığı, derialtı yağ yüzdesi) yapıldı.

Ölçümler Spor Kompleksi CIU Arena’da, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Emre Erol’un gözetiminde Uzm. Fzt. Sema Özden ve Öğretim Görevlisi Şeyda Çelik Karahançer tarafından sporculara uygulandı.

Söz konusu çalışmanın bilimsel bir çalışma niteliği taşıdığı ve ileriki dönemde birçok araştırmacıya yol gösterecek, antrenör ve sporcularla çalışan uzman kişilerin programlarını bu süreçte şekillendirmeye yardımcı olacak nitelikte olduğu belirtildi.

Paylaş

Önceki Haber

Kıbrıs Türk Kültüründe İçecekler ve Sosyo-Kültürel İşlevleri Yakın Doğu Üniversitesi Akademisyenleri Tarafından Kaleme Alındı…

Sonraki Haber

GKK BASIN DUYURUSU

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − 5 =