UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır kuraklık konusunda uyardı.

UKÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır kuraklık konusunda uyardı.

Günümüzün en büyük tehlikesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır, kuraklık geçmişte olduğu gibi bugün de dünyamızı tehdit eden en önemli doğal olayların başında geldiğine dikkat çekerek, Akdeniz iklimin etkin olduğu Kıbrıs gibi ülkelerin kuraklığın etkisinden daha kolay ve daha çabuk etkilendiklerini söyledi.

Bu gibi ülkelerde ekolojik dengenin en üst düzeyde ve sürdürülebilirlik prensipleri içerisinde korunmalarının önemli olduğunu ifade eden Baktır, “Kıbrıs’ın en dominant orman ağacı olan kızılçamın normal koşullarda 50 yıldan fazla bir sürede geliştiği düşünülürse konunun önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Baktır, kurak nedeniyle geçmişte çok sayıda kavimin ve milletin ana yurtlarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, endüstrileşme ve nüfus artışına bağlı olarak her yıl binlerce hektar verimli tarım arazisinin kuraklığın pençesine düştüğünü ve ormanların yok olduğunu anımsattı.

Tarımsal faaliyetlerin yaşamın olmazsa olmazları arasında olduğunu ve normal koşullarda sürdürülebilmesinin tamamen suya bağlı olduğunu kaydeden Baktır, “Yeryüzünde kullanılan tatlı suyun %75’inin bitkisel ve hayvansal üretimde kullanılması suyun ne denli önemli olduğunun en somut kanıtıdır” dedi.

Su hasatı çok önemli

Dekan Prof. Dr. Baktır, Kıbrıs gibi ülkelerde susuzluğun en az düzeye indirilmesi için mutlak surette su hasatının yapılması yani yağmur sularının toplanması gerektiğini aktararak, su tasarrufu yanı sıra toplumun tüm paydaşlarının bu konuda eğitilmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu tür çalışmaların dünyada çok güzel örnekleri bulunduğunun da altını çizen Baktır, yetkililerin bu konuda ivedi olarak çalışma başlatmasının tarımsal faaliyetler için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Baktır, bitkisel üretim konusuna da dikkat çekerek, “Bitkisel üretimde kurakçıl olanların tercih edilmesi ve gelişmelerini Haziran ayına kadar tamamlayan bitkilerin üretimine öncelik verilmesi gereklidir” dedi.

Ülkede zeytin, harup ve incir gibi kuraklığa dayanıklı kabul edilen bitkilerin vazgeçilmez olduklarını da kaydeden Baktır, “Bu ağaçların yıllık ihtiyaçları kadar düzenli olarak sulandıklarında verimleri ve ürün kaliteleri en az 4-5 kat artmaktadır” hatırlatmasında bulundu.

Paylaş

Önceki Haber

DENKTAŞ, REFERANDUMDA “HAYIR” OYU KULLANACAĞINI AÇIKLAYAN LEFKE ÖRGÜTLERİNE “EVET” TELKİNDE BULUNDU.

Sonraki Haber

Girne Üniversitesi’nde 2020-2021 Akademik yılı güz dönemi Burslu ve Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin başvuruları kabul edilmeye başlandı. 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × one =