Modern Çağın Önceliklerinden:Siber Güvenlik

İnternet ortamında yanlış bir adım atmanızı bekleyen siber suçluları bilgisayarınızdan ve kişisel bilgilerinizden uzak tutmak için neler yapmalısınız?

İnternet artık modern hayatın asla vazgeçilmeyecek bir parçası. Özellikle de pandemi döneminde işten alışverişe, eğitimden sosyalleşmeye kadar her şeyimizi internet üzerinden halletmeye başladık. Bu da aslında online ortamdaki risklerle karşı karşıya kalma olasılığımızı epey yükseltiyor. İnternet kullanımındaki bu artış, siber dolandırıcılar için kullanıcılara ait hesap şifreleri ve bankacılık bilgileri gibi hassas verilere ulaşmak için fırsat yaratıyor.

Peki bu riski azaltıp interneti güvenli bir şekilde kullanmaya devam etmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Güçlü şifreler kullanın

Sitelere üye girişi yaparken kullandığınız şifrenizin mümkün olduğunca karmaşık olduğundan emin olun. En az 10 harf, sayı ve simgeden oluşan bir kombinasyon kullanın. Çocuğunuzun, kedi ya da köpeğinizin adı gibi sosyal medyadan kolayca ulaşılabilecek kelimeleri asla şifre olarak kullanmayın. Uzmanlar ayrıca farklı siteler için farklı şifreler oluşturmanız ve şifreleri kaydetmemeniz gerektiğini söylüyor, ayrıca tüm bu şifreleri belirli periyotlarla değiştirmenizi de öneriyor.

Kimlik hırsızlığına karşı önlem alın

Kimlik hırsızlığı maalesef internette çok sık rastlanan bir siber suç türü. Örneğin internet üzerinden kişisel bilgilerinizi vermeniz için kandırılabilirsiniz veya bir hırsız hesap bilgilerine erişmek için e-postanızı çalabilir. İşte bu nedenle kişisel verilerinizi korumak önemlidir. Bunun önüne geçmek için halka açık ücretsiz ağlara bağlamayın, eğer bağlanmanız gerekecekse VPN kullanın.

Bir internet güvenlik paketi kullanın

Piyasada bulunan antivirüs paketleri size gerçek zamanlı koruma sağlar. Böylece tüm kişisel bilgilerinizi güvene alış olursunuz. Ancak bu yazılımın mutlaka lisanslı olması öneriliyor, aksi takdirde hacker’lara karşı bir adım önde olmak yerine onlara kapınızı açıyor bile olabilirsiniz!

Yazılımlarınızı güncel tutun

İşletim sisteminiz ve güvenlik yazılımlarınız ne kadar güncel olursa siber suçluların size ulaşması o kadar zor olur. Çünkü her güncelleme bilinen açıkları kapatır, güncel olmayan yazılımlar ise siber suçluların bildiği bu açıkları ve hataları kullanabilmesine yol açar.

Önbelleğinizi düzenli olarak temizleyin

Kullandığınız tarayıcıların belleği girdiğiniz siteler, indirdikleriniz, yükledikleriniz ve yaptığınız aramalarla dolu olur. Ön bellekte tutulan bu bilgilere erişim ise sizin adınıza risk yaratabilir. Bu nedenle cihazlarınızda iz bırakmamak için gerekli ayarları yapın ve bu bilgileri sık sık temizleyin.

Bir şeye tıklarken 2 defa düşünün

Bazen bir pop up reklam, bazen e-posta kutumuza düşen bir mail çok cazip bir teklif içeriyor gibi görünebilir. Ancak bu tür şüpheli link’lere tıklamak hacker’ları bilgisayarınıza davet etmek anlamına gelir. Kaynağını tanımadığınız e-postalar üzerinden alışveriş yapmamalı, bir dosya eki bulunuyorsa bunu asla indirmemelisiniz.

SSL sertifikasına dikkat edin

URL çubuğundaki adresin başında http olması ile htpps olması farklı anlamlara gelir. İkincisindeki ekstra 2 ‘secure’ yani güvenli demektir. Bu da sitenin siber güvenliği sağlayan SSL sertifikasına sahip olduğunu gösterir, bunun anlamı ise bu gibi siteler ile aranızdaki iletişimin kriptolu olarak gerçekleşmesidir.

Tüm bu önlemlere rağmen siber riskler de teknolojinin hızına paralel olarak yaygınlaşmaya devam ediyor. Siber saldırıların verebileceği hasarlara karşı yenilikçi bir koruma paketi olarak Anadolu Sigorta’nın Bireysel Siber Güvenlik Sigortası’nı tercih edebilir; kimlik hırsızlığı, şifre çalınması, kredi kartı gibi ödeme araçlarının kötüye kullanımı, online alışveriş anlaşmazlıkları ve sanal dünyada saygınlığa zarar verilmesi gibi durumlarda destek ve gerekiyorsa hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Anadolu Siber Güvenlik Hizmeti ile webde kötü amaçlı kullanımının tespiti için belirleyeceğiniz kimlik numarası, kredi kartı numarası, e-posta, telefon gibi kişisel verileriniz geçmişe dönük taranıyor, veri kontrolü yapılıyor ve güvenliğiniz için kötü amaçlı kullanıma karşı 7/24 izlemeye alınıyor. Tehlike tespit edildiği anda derhal e-posta ile size haber veriliyor.

Anadolu Sigorta, Bireysel Siber Güvenlik Sigortası ile kişisel bilgisayarlarınızda yaşanabilecek teknik sorunların çözümü için de çağrı hattı üzerinden tamamen ücretsiz olarak bilgisayar teknik destek hizmeti sağlıyor.

Paylaş

Önceki Haber

Doğruöz Market – Kaptan Dezenfekte Edildi

Sonraki Haber

Emily’nin Parizyen Stili

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × one =