Kıbrıs Modern Sanat Müzesi kapsamında düzenlenen, Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türk Dünyasın’dan sanatçıların eserlerinden oluşan “Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi”, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel tarafından açıldı.

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi kapsamında düzenlenen, Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türk Dünyasın’dan sanatçıların eserlerinden oluşan “Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi”, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel tarafından açıldı.
Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için, Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ile Türk Dünyasından Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Kazakistan ve Ukrayna’dan, ödüllü 28 sanatçının resim, heykel, seramik ve baskı resimlerinden oluşan “Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi” Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi 101 no’lu salonda açılış konuşmalarının ardından Sergi Salonunda Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel tarafından açıldı
Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Günsel Sanat Müzesi Müdürü Doç.Dr. Erdoğan Ergün küratörlüğünde gerçekleştirilen “Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi”’ne, Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel, Rektör Yardımcısı, Enstitü Müdürü, Dekanlar, öğretim elemanları ve sanatçılar katıldı.
Sergi’de Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Erdal Aygenç ile Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ birer konuşma yaptı. Daha sonra Sergi salonuna geçilerek serginin açılışı gerçekleştirildi.
Prof.Dr. Erdal Aygenç; “358. Serginin sevincini yaşarken, Surlariçi Şehir Müzesi’nin 15 Kasım haftası yapılacak açılışını heyecanla bekliyoruz”
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. Yılında, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi kapsamında düzenlenen “Güzel Sanatlar ve Cumhuriyet Sergisi”nin açılışında Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Erdal Aygenç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah ve çalışma arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum diyerek başladığı konuşmasında; Yaklaşık iki yıl öncesinde başlayan yolculukta bu 358. Sergi. Diğer yandan “15 Kasım Cumhuriyet Bayramı Haftası”nda gerçekleştirilecek “Surlariçi Şehir Müzesi”nin açılışını heyecanla beklemekteyiz.

KKTC vatandaşlarına tam burs olanağı
Bir diğer heyecanımız, KKTC vatandaşlarına tam burs olanağı sağlayan, sanatın bilimi ve teorisi alanlarında önemli bir boşluğu dolduracak olan Sanat Tarihi Yüksek Lisans Programının hayata geçiyor olması.” İfadelerini kullanarak, sanat tarihinden küçük bir öyküyü izleyenlerle paylaştı.

Prof.Aygenç, Sanatın ve hatta bilimin en önemli besin kaynaklarından birinin aşk olduğunu ve aşk denildiğinde sadece kişinin kişiye olan yoğun duygusundan söz edilmediğini belirtti.. Aygenç; “Cumhuriyeti kuran yurt aşkıdır, memleket sevdasıdır, vatan sevgisidir. O aşktır Yakın Doğu Üniversitesi’ni coğrafyasında birinci yapan, dünya üniversitesi olma yolunu aydınlatan. Müzeler üniversitesi iken bir müzeler ülkesinin yapı taşlarını döşemek aşktır.

Bizlere aşkla yaratma motivasyonu veren Kurucu Rektörümüz Dr. Suat Günsel’e şükranlarımızı sunuyorum. Ayrıca sergiyi eserleri ile zenginleştiren tüm sanatçılara ve küratör Doç.Dr. Erdoğan Ergün’e teşekkür ederim.” Dedi.

Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ; “Cumhuriyet Bayramı, Türk halkı için milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı en önemli milli bayramlarından birisi”
Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ ise; “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 29 Ekim 1923 günü gerçekleşen oturumunda Mustafa Kemal’in hazırladığı anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesiyle Türkiye Devleti’nin yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlenmiş, Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan Türk Devrimi’nin bir parçası olarak da diğer yenileşme ve reformların önünü açmıştır.” Dedi.
Bu yıl 97.sinin kutlanacağı Cumhuriyet Bayramı’nın, Türk halkı için milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı en önemli milli bayramlarından birisi olduğunun altını çizen Prof.Şanlıdağ, bu vesileyle; “Cumhuriyetin kurucusu başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kadınıyla, çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla bu onurlu yolda yürüyen tüm kahramanlara sevgi, saygı, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Prof. Şanlıdağ konuşmasında, Cumhuriyet sadece bir rejim değil, egemenliğini eline almış bir ulusun çağdaş kültüre doğru yönelmesini sağlayan bir yeniden doğuş olduğunu, aklın zincire vurulduğu yerde yaratıcı düşüncenin olamayacağını, sanatın gelişemeyeceğini, uygarlığın yeşeremeyeceğini bilen Atatürk’ün, her yönüyle uygar bir toplum yaratmak için fikirler ve inkilâpların sanatla yayılacağına inandığını vurgulayarak, yaptığı devrimlerin başarılı olması için her şeyden önce güzel sanatlarda başarılı olunması gerektiğini biliyordu dedi.
Prof. Şanlıdağ; “Sanatçılar, toplumdan ayrı bir konumda olmayıp, halkla iç içe, toplumdan ayrı bir konumda olmayıp, halkla iç içe, çağdaş bir yorumla değerlendiren kişilerdir”
Prof. Şanlıdağ; “Kültür ve sanat alanında yapılan tüm çalışmaların, bir ulusun medeni, çağdaş seviyeye ulaşmasında en önemli yapı taşının sanat olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir. Sanat bir halk tabakasına ait, bir sınıf göstergesi olmaktan çok halkı birleştirici bir unsurdur. Sanatçılar ise aykırı, uç, toplumdan ayrı bir konumda olmayıp, halkla iç içe, konularını özünden alan, aydın, yol toplumdan ayrı bir konumda olmayıp, halkla iç içe, yansıtıcı ve toplumu kendi süzgeçlerinden geçirip, çağdaş bir yorumla değerlendiren kişilerdir.
Bugün Kıbrıs Modern Sanat Müzesi Kapsamında, Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Türk Dünyasın’dan Sanatçıların Eserlerinden Oluşan ve 358. sergi olma özelliğini taşıyan “Güzel Sanatlar Cumhuriyet Sergisi”nde biraradayız. Bu anlamlı günde kişisel sergilerinde ayrı ayrı eserlerini izlediğimiz ödüllü akademisyen ve sanatçılarımızın eserlerini aynı mekânda bir arada görme fırsatı bulacağız. Sanat ve Cumhuriyete olan bağlılığımız hiç eksilmesin. Bu yolda durmaksızın yürüyen başta Günsel ailesi olmak üzere, tüm sanatçılarımızı kutlar, emeği geçenlere sonsuz teşekkürlerimi sunarım.” Dedi.
Konuşmaların ardından Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonuna geçildi ve başta Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel olmak üzere, akademisyen ve sanatçılarla birlikte sergi kurdelesi kesildi.Sergi 13 Kasım 2020 gününe kadar 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda ziyaret edilebilecek.

Paylaş

Önceki Haber

Basketbol Açılış Kupası akreditasyon duyurusu

Sonraki Haber

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den Açıklama

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 − five =