UKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Evcan, “Dünya Felsefe Günü” hakkında konuştu.

UKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Evcan, “Dünya Felsefe Günü” hakkında konuştu.

Felsefenin önemi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Evcan, “Dünya Felsefe Günü” hakkında açıklamalarda bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Evcan, felsefenin bir isimden ibaret olmadığını belirterek, “Biz felsefeciler, felsefe nedir ve ne için yapılır şeklinde sorduğumuzda, her geçen gün daha fazla insan bize boş ve anlamsız bir ifadeyle bakıyor. Felsefenin kısaca amacı dünyadaki ve evrendeki hakikatleri ortaya çıkarmaktır” dedi.

Dünyadaki ve evrendeki hakikatleri sorgulama süreçlerine de dikkat çeken Evcan,  bunu yaparken felsefenin düşünceye başvurduğunu ve düşünceyi sistemli bir şekilde kavramsallaştırdığını belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Evcan, insanlar ile hakikatler arasındaki kopukluğun derinleşmesinden dolayı birçok insan için felsefenin amacını anlamasının daha zor hale geldiğini belirterek, gitgide düşünceden kopan bu insanların içgüdüsel hazlar ile iktidar çekişmelerinin, doyumsuz bir tüketme isteğiyle ortaya çıktığını kaydetti.

Bu durumun dünyadaki içeriksiz popülist politikaları körüklediğini aktaran Evcan, birçok insanın kalbi ve beyni arasındaki köprünün popülist ve çıkarcı politikalar yüzünden kısa devre yaptığını da ifade etti.

Dört hakikat prosedürü…

Evcan, çağdaş Fransız filozofu Alain Badiou’nun felsefesinde dört hakikat prosedürü olarak adlandırdığı sanat, bilim, siyaset ve sevgiden uzaklaşan, Platon’un mağarasında hakikatleri unutup onların gölgelerine sarılarak mutluluk arayan insanlar silsilesi ile karşı karşıya kalındığını da söyledi.

Bu gidişatın dünya genelinde savaşları, yalanı, içeriksiz ve kandırmaya yönelik siyasetleri hızla yaygınlaştırdığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Evcan,  en çok ihtiyacın olunduğu dönemlerde felsefeden uzaklaşıldığını ve bu noktada Dünya Felsefe Günü’nün anlamının daha da arttığını sözlerine ekledi.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Evcan, son olarak  “Bu gün vesilesiyle bir gün olsun hakikatleri hatırlayabilir ve felsefeyle el sıkışabilirsek ne mutlu bizlere”  dedi.

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN BÜYÜK BAŞARI

Sonraki Haber

DAÜ İLE KIBATEK VAKFI ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 4 =