DAÜ iç mimarlık öğrencilerinin mobilya yarışması basarisi

DAÜ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN 12. ULUSAL MOBİLYA YARIŞMASI’NDA BÜYÜK BAŞARI

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü öğrencileri, Türkiye’de tasarım alanında en yüksek katılımlı yarışma olan “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nda çok sayıda başvuru arasından ikinci listeye geçerek kısa listeye alınma başarısını gösterdi. Ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar olmak üzere dört ana tema üzerinden düzenlenen ve bu yıl 12.’si gerçekleşen yarışmanın Jüri Başkanlığını Prof. Önder Küçükerman, Jüri Üyeliklerini ise Reşit Soley, Aziz Sarıyer, Mustafa Toner, Kaan Dericioğlu, Didem Çapa, Fatih Kıral ve Murat Armağan yürütüyor. Yarışmaya DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü ITAS403 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi öğrencilerinin katılımı sağlanıp, İnayet Ayşe Tırpan, Selin Kayaalp, Rabia Demirbilek, Sümeyra Üstalan, Osman Can, Mehir Çelik, Emirhan Buz, Kerem Dilce ve İsmail Şişmanoğlu tasarımlarının kalitesiyle ikinci aşamaya geçti.

608 Başvuru Yapıldı
Yarışmaya ilişkin Türkiye Cumhuriyeti Orman, Kağıt ve İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan açıklamada, 12. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’na www.designforexport.org ve www.mobilyatasarimyarismasi.org internet sayfaları aracılığıyla 608 adet başvuru yapıldığı ve 9 Ocak 2021 Cumartesi günü dijital ortamda gerçekleştirilen “1. Seçici Kurul Toplantısı”nda Asli Jüri Üyelerinin ortak kararı ile şartnamedeki değerlendirme kriterleri çerçevesinde yapılan seçimler sonucunda 2. aşamaya kalan tasarımların tespit edildiği bildirildi.

DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Tevfikler Çavuşoğlu’nun Arş. Gör. Nisan Akalın’la yürüttüğü Mobilya ve Donatıları dersinde (ITAS403) öğrenciler farklı bağlam ve işlevlerle mobilyalar tasarlayıp, mobilya ve donatıların tasarımında kullanım, kullanıcı, bağlam, teknoloji, malzeme seçimi ve benzeri konularda çalıştırıldılar. Bunun yanında, ergonomik, strüktürel, yapısal gereksinimler, yapım detayları, malzeme nitelikleri ve mobilya sektöründeki gelişmeler konusunda farkındalık yaratıldı. Mobilya ve donatı elemanları konusunda kuramsal ve pratik bir kavrayış geliştirmek; mobilya tasarımı; yapım teknikleri ve üretim yöntemlerinin farkında olmak gibi konuların ele alındığı derste geçtiğimiz dönem alanın önemli yarışmalarından “12. Ulusal Mobilya Yarışması”na öğrencilerin katılımı sağlandı.

“Yarışmalar Eğitim Kalitemizi Test Etmemizi Sağlıyor”
Konuya ilişkin açıklamada bulunan DAÜ İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zehra Öngül, “DAÜ İç Mimarlık Bölümü öğrencilerinin bahsi geçen ders kapsamında yaptıkları başvurulara 4 proje ve 9 öğrenciyle 2. aşamaya geçmek gibi çok büyük bir başarı olarak kabul edilebilecek sonuçlar alındı. Tasarımlarının kalitesiyle 2. aşamaya geçen öğrencilerimiz İnayet Ayşe Tırpan, Selin Kayaalp, Rabia Demirbilek, Sümeyra Üstalan, Osman Can, Mehir Çelik, Emirhan Buz, Kerem Dilce ve İsmail Şişmanoğlu’nu gönülden kutlarız. Dünya normlarını sıkı takip ederek; sürekli güncellenen İç Mimarlık eğitim modellerinde, öğrencilerin yaratıcı potansiyellerini açığa çıkartabilmeleri için tasarım yarışmalarının birer fırsat olarak değerlendirilmelidir. Yarışmalar, eğitim kalitemizi test etmemize yönelik ciddi platformlar olarak görülmektedir. Nitelikli jüri üyeleri ve değerlendirme ölçütleri ile alana özgü otorite sahibi kuruluşlarca desteklenen yarışmalar, proje kapsamında yürütülen etkinliklerle harmanlandığı takdirde, tasarım eğitimi sürecinde öğrencilerin, alanlarına özgü bilgi birikimi ve deneyim kazanarak, tasarım probleminin özgün çözümlenmesi konusunda metodolojik yaklaşım becerileri edinmekte ve yaratıcılık düzeylerini geliştirmektedir” denildi.

“Tasarım Dünyayı Daha İyi Bir Yer Yapar”
DAÜ Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, ITAS403 Mobilya ve Donatıları dersinin yürütücüsü Doç. Dr. Banu Tevfikler Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, tasarım yarışmalarında elde edilen olumlu sonuçların; tasarım eğitiminin, küresel ölçütlerde güncel bilgilerle çağdaş düzeyde verildiğinin ve önemsendiğinin bir göstergesi olarak kabul edilebileceğini, bu nedenle de ders kurgularında yarışmalara önem atfedildiğini belirtti. Doç. Dr. Çavuşoğlu, tasarım eğitimindeki bu kalite yaklaşımının, bir tasarım ürününün gerçek yaşamda talep görme duygusu ile yarattığı etkiyi, eğitim yaşamında etkili ve anlamlı kılacağını ifade etti. Doç. Dr. Çavuşoğlu, tasarımın tüm süreçleriyle birlikte ürün olarak da düşünülmesinin, tasarımın kalitesini artıracağı ve bunun üretim, pazarlama ve tüketim süreçlerine olumlu etkiler katacağını söyledi. Küresel krizler nedeniyle üretim hacmini daraltmayan, tasarımın dünyayı daha iyi bir yer yapmaktaki önemli yerine işaret eden Doç. Dr. Çavuşoğlu, harcamalarını azaltmayan girişimci kuruluşların üniversite-sektör iş birliği bağlamında tasarıma ve tasarım eğitimine katkılarının önemine de vurgu yaptı.

Paylaş

Önceki Haber

İskele de aşılama

Sonraki Haber

DAÜ den covid 19 aşısı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 2 =