Sözde değil özde çevre

????????????????????????????????????

03.03.2021

KTSO: “Sözde değil özde çevre duyarlılığı”

Çevre kirliliği veya çevre temizliği bugün dünyada kültür ve eğitim seviyesi yüksek ülkelerde en önemli konuların başında gelmektedir. Bu iki unsurun devamı olan geri dönüşüm faaliyetleri ise en büyük desteği görmektedir.
Bu açılardan ülkemize baktığımızda maalesef bir arpa boyu yol almadığımızı görüyoruz. Çevremiz halen kirli ve atıklarımızı değerlendirme konusunda çok yetersiziz. Hükümet edenler ise bu konulardan çok uzak.
Geri dönüşüm her şeyden önce ekonomik olarak ülke kaynaklarının korunmasında çok önemli bir role sahip olmalıdır. Gerek yurt dışından gelen ve gerekse de yurt içende üretilen geri dönüşüm özellikli ambalajların yeniden ekonominin çarklarına dahil edilmesi gerekmektedir.
Ülkemizde bu alanda faaliyet gösteren firmalarımız mevcuttur. Ancak maalesef bizi yönetenler çok önemli bir misyonu yerine getiren bu işletmelere gereken desteği vermekten uzaktır.
Hurda alüminyumdan tutun da araç lastiklerine kadar daha birçok alanda geri dönüşüm yapan tesislerimiz vardır.
Naylon poşet konusunda alınan tedbirler çevre temizliği hedeflenerek alınmıştı. Ancak maalesef bu naylon poşet ve benzerlerini geri dönüştürüp tekrar ekonomiye kazandıran işletmeler hükümetten gereken destek ve yapıcı yaklaşımları görememektedirler.
Bugün yurt dışına hammadde alımı için binlerce dolar para çıkmasını önleyen bu tesisler, çevre temizliğine katkıda bulundukları gibi, daha uygun maliyetli dönüştürülmüş ürünleri tüketiciye sunma gayreti içinde. Ancak bu gayreti takdir eden veya gayret gösteren bir hükümet yok.
Hükümet konuya çevre ve geri dönüşüm yönünden bakmak yerine, bu tesisleri de sıradan görerek, gerekli ilgiyi göstermemektedir. Halbu ki, gelişmiş ülkelerin ve toplumların büyük hassasiyet gösterdiği çevre ve geri dönüşüm konularına hükümetler büyük özen gösteriyor.
Bu tip çalışma yapan tesislere gerekli desteğin en üst seviyede verilmesi gerekmektedir. Hükümetlerin böylesi önemli bir misyonu üstlenmiş firmaların sonuna kadar yanında olmasını bekleriz.

Paylaş

Önceki Haber

Attila Topaloğlu anılıyor

Sonraki Haber

Oktay ” KKTC de temel hedef yatirimlar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 + one =