DAÜ ATAUM BAŞKANI YRD. DOÇ. DR. TURGAY BÜLENT GÖKTÜRK 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ İLE İLGİLİ BİLDİRİ YAYIMLADI

DAÜ ATAUM BAŞKANI YRD. DOÇ. DR. TURGAY BÜLENT GÖKTÜRK 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ VE ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ İLE İLGİLİ BİLDİRİ YAYIMLADI

Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ-ATAUM) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 106. yıl dönümü nedeniyle bildiri yayımladı. Yrd. Doç. Dr. Turgay Bülent Göktürk bildirisinde şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal’in önderliğinde gerçekleşen milli bir mücadelenin eseridir. Bu eserin ön sözü de Çanakkale Muharebeleri’nde yazılmıştır. Zira Çanakkale Cephesi’ndeki mücadele azmi ve ruhu, milli mücadelenin temel dinamiklerinden biri olmuş ve kurtuluş destanı için bir ilk adım niteliği taşımıştır. Mustafa Kemal’in de ifade ettiği gibi, “Eğer Çanakkale geçilseydi İstanbul alınır, Osmanlı Devleti paylaşılır ve Türkiye Cumhuriyeti kurulamazdı.” Bu bakımdan Çanakkale Zaferi’nin Türk tarihinde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Çanakkale Savaşı olağanüstü şartların ve olağanüstü mücadelelerin savaşıdır. Normal şartlarda kazanılabilecek bir savaş değildir. Türk insanındaki vatanını koruma azmi ve ruhu bilinmeden bunu kavrayabilmek mümkün değildir. Bilinmelidir ki; Çanakkale’yi, Çanakkale yapan Çanakkale’ye gelenler değil, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O ruh; “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum” emrini, soğukkanlılık ve tevekkülle tereddütsüz yerine getiren ruhtur. O ruh; esir yaşamaktansa, ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur.

Çanakkale’de Türk insanı, Türk askeri, dönemin en üstün iki donanmasına ve sayıca, silâhça çok çok üstün kara ordularına galip gelmiştir. Çanakkale Zaferi’nin Türk Ulusu’na en büyük armağanı, Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Mustafa Kemal, Çanakkale muharebelerinde askeri dehasını ve liderlik özelliklerini gösterme fırsatı bulmuş ve muharebeler sonunda Türk Milleti nezdinde tanınmış bir komutan olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla, Çanakkale Muharebeleri, Mustafa Kemal Atatürk gibi bir dahiyi yaratmış, Birinci Dünya Savaşı’nın bitiminden hemen sonra başlayacak Milli Mücadele’nin bu eşsiz liderini Türk Ulusu’na kazandırmıştır.

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd’i.
Bedr’in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünde, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakların vatan olması için canlarını ve kanlarını seve seve vermekten çekinmeyen, Çanakkale Zaferi’ni kazanarak; vatanı, bayrağı ve milleti için hayatının baharında toprağa düşen kahraman Mehmetçiklerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Aziz ruhları şad olsun.”

Paylaş

Önceki Haber

KORONAVİRÜS NEDENİYLE UYGULANAN UÇUŞ KISITLAMALARI GENİŞLETİLDİ

Sonraki Haber

HAKAN YOZCU’NUN “ORMANDA” OYUNU TÜRKİYE’DE SAHNELENİYOR

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 4 =