Gmb de önemli toplantı

TÜRKİYE’DEN GELEN TEKNİK HEYETLE GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ
TEKNİK EKİBİ VE BİRİM SORUMLULARI BİR TOPLANTI YAPTI
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin işbirliği protokolü çerçevesinde ülkemizde bulunan TC Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliğinden oluşan teknik heyet ile Gazimağusa Belediyesinin Şube, Birim sorumluları ve teknik ekibi bugün belediyede bir toplantı yaparak ileriye dönük ortak teknik çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulundu.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, Türkiye  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği’nden oluşan Heyeti Belediyede görmekten mutlu  olduğunu ifade ederek ziyaret için teşekkür etti. Başkan İsmail Arter, Gazimağusa ile ilgili heyete bilgi vererek, tarihi mirası, liman kenti ile birlikte öğrenci kenti özelliğini kazanan Gazimağusa’nın ayrıca tarımda da yüzde 70’lik üretimle de öne çıktığını ve sulak alanlar bakımından da zengin olduğunu söyledi. Başkan İsmail Arter, Gazimağusa’nın 1974 yılı öncesinde Kale içi ve çevresindeki Karakol, Sakarya ve Baykal Bölgesinde yerli halkın yaşadığını, 1974 sonrasında ise yeni iskana açılan yerlere hem Türkiye’den gelenlerin hem de güneyden gelen göçmenlerin yerleştiğini söyledi. Pandeminin  kendilerini çok zorladığını, 1-2 yıl içinde pandeminin etkisini kaybedeceğini  düşündüklerini, ancak olumsuz etkilenen ekonominin toparlanmasının özel çalışma gerektirdiğini ifade eden Başkan İsmail Arter, hem iş insanları hem hükümet ve yerel idareye sorumluluklar düştüğünü söyledi. Pandemiden dolayı projelerin yavaşladığını, önlemlere ağırlık verdiklerini ifade eden Başkan Arter, sıkıntıya düşen insanlarımız için de destekler uyguladıklarını ifade etti.
Başkan İsmail Arter, Gazimağusa şehrinin yanında 46 yıldır kapalı durumda olan Maraş’ın yıllarca müzakere masasında defalarca konuşulduğunu, anlaşmaya yaklaşılan durumlarda ümit ışığı olan ancak sonuçsuz kalan bir konu olduğunu söyledi. “Belediye olarak kapalı Maraş’ın yanındaki bir şehri ne kadar da bayındır etmek istesek de viran bir şehrin yanında olmak bu tarafta yaptığımız güzelliklerin değerini azaltır.” diyen Başkan Arter 2020 Eylül ayında başlayan bir çalışmayla açılım sürecinin başladığını, çok yüksek siyasi iradeyle karar verildiğini, siyasi  ve idari boyutunun dışında olan Belediye olarak konunun üçüncü bacağı olan teknik kısmıyla ilgilendiklerini, GKK ile istişare  halinde kapalı Maraş’ın normal bir şehre dönüşmesi için teknik çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Başkan Arter, Maraş’taki çalışmaların hiç aksatılmadan sürdürüldüğünün belirterek, “burada hedeflenen yaşayan bir şehrin ortaya çıkarılmasıdır, siyasi bir karardır konu ama hem bizim taraftan hem de güneyden tepkisel görüşler de ortaya çıkmıştır. Bizim yaptığımız çalışmalarda kapalı Maraş’ın kamuya ait açılan bölgelerinde temizlik ve düzenlemedir. Bunun dışında yaptığımız bir şey yoktur. Gerek Rum gerekse diğer yabancıların özel mülklerine en küçük müdahale yapılmadı yapılmayacak da.” dedi. Kapalı Maraş’ta geçmişte çıkan yangını da hatırlatan Başkan Arter, Maraş’ta yapılan temizliğin kimseyi rahatsız etmemesi gerektiğini söyleyerek, “bu çalışmalar ileride anlaşma masasında da gündeme gelecek ve bu temizliklerin olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Maraş açıldığı günden bugüne ziyaretçi sayısı 140 binin üzerindedir, hafta sonları 4 bine kadar çıkıyor. Son 2 haftadır güneyden geçen misafirlerin bölgeye geldiğini görüyoruz.“ diye konuştu. Güneyden gelenlerle konuştuğunda rahatsızlık olmadığını gördüğünü, mal tazmin komisyonuna başvurulup değerlendirmenin orada yapılacağını ifade ede Başkan Arter, “1974 ve 1963’te  yaşananlar oldu bitti, keşke olmasaydı ama kim çevirecek bunu geriye. Mühim olan bundan sonra bu adada nasıl bir anlaşmayla düzlüğe çıkarız ve çocuklarımıza gençlerimize nasıl parlak bir gelecek bırakabiliriz.” şeklinde konuştu.
“Biraz özverili olmak gerekir, karşı tarafında da bu tarafın haklarını da beraber düşünerek bir çözüme gitmek lazım.” Diyen Başkan Arter, böyle kalması daha menfaatimizedir diye bir görüş varsa demek uzun yıllar daha böyle kalacak Maraş. Maraş açılımının Kıbrıs müzakere süresince olumlu katkı yapacağına hep inandım hep söylerim.“ dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kayhan Özüm, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın himayelerinde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin bir işbirliği protokol imzaladığını, 2 ülkenin Belediyeleri ve birlikleri arasına işbirliği yapılmasının öngörüldüğünü, bu yılın nisan ayında ilk ziyareti gerçekleştirerek verimli bir çalışma yaptıklarını ifade etti. 20’den fazla belediye temsilcisinin olduğu daha kapsamlı bir heyetle ülkeye geldiklerini, 20’ye yakın belediyeyi ziyaret edeceklerini, ve ne gibi ortak çalışılmalar yapabileceklerini, vatandaşa yönelik çalışmalarda ne gibi katkılar yapabileceklerini, uygulamaların ve tecrübelerin paylaşılması gibi konularda görüş alışverişi yapacaklarını söyledi. Sadece Gazimağusa’da değil heyetin bir kısmının da diğer ilçelerde olduğunu, buraya çok önem verdiklerini belirten Özüm, teknik düzeyde bir çalışma yapıp ilerisi için öngörüde bulunacaklarını ifade etti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, Belediyede sıcak karşılanmalarından dolayı teşekkür ederek, yavru vatan KKTC’de bulunmaktan dolayı memnun olduğunu, her zaman kalplerinin yavru vatanla olduğunu söyledi. Hem Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı hem Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in selamlarını ileterek, Şahin’in buraya özel önem verdiği için güçlü bir ekiple geldiklerini, 3 daire başkanı, genel sekreter ve çalışma arkadaşlarıyla buraya geldiklerini, Gaziantep ile Gazimağusa arsındaki işbirliğini artırmak hedefinde olduklarını söyledi. Toprak,  Gaziantep’in Türkiye’nin nüfus açısından 6. yüzölçümü açısından 9. sırada olduğunu, kültür sanayi ekonomi, ve gastronomi şehir olduğunu, 2 milyon 200 bin nüfusu olduğunu, 500 bin Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yaptığını, 8 milyar doların üzerinde ise ihracatının olduğunu söyledi. Osman Toprak, 2 şehir arasında kardeş şehir anlaşmasının ilk etabının atılmasını arzu ettiklerini de ifade etti.
——– İletilen mesajın sonu ——–
Paylaş

Önceki Haber

DAÜ den Uluslararası ÖĞRENCİLERİNE TEŞEKKÜR ETKİNLİĞİ

Sonraki Haber

Dışişleri bakanlığı açıklama

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

15 − 15 =