KKTC Fenerbahçeli İş İnsanları Derneği’nden (KKTCFBİDER) Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç’a Fenerbahçe Müzesinde Yer Alacak Olan Ayten Salih Berkalp Tablosu Hediye Edildi

 

KKTCFBİDER ‘ den Ali Koç’a Ayten Salih Berkalp Tablosu Hediye Edildi .

KKTC Fenerbahçeli İş İnsanları Derneği (KKTCFBİDER) , Fenerbahçe Spor Kulübünün Olağan Genel Kurulu Öncesi Kulüp Başkan Ali Koç ve Yönetim Kurulu Üyelerine üç gün süren Nezaket Ziyaretlerinde Bulundu.

Fenerbahçe Spor Kulübünün 25/26 haziran tarihlerinde gerçekleşen olağan genel Kurulu öncesinde KKTC Fenerbahçeli İş İnsanları Derneği (KKTCFBİDER) dernek başkanı Duygu Komsuoğlu ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Kulüp Başkan Ali Koç ve yönetim kurulu üyelerini kulüp binasında ziyaret etti. Ziyarette Dernek başkanı Duygu Komsuoglu ‘na başkan vekili Ercan Ibrahimoğlu , genel sekreter Burcin Aliusta , Asbaşkan Uğraş Yönel ve kurucu üye Bahar Güngül eşlik etti.

Ayten Salih Berkalp’e Büyük Onur

Ziyaret sırasında Dernek başkanı Komsuoğlu başkan Ali Koç’a Kıbrıs Türk tarihinin Geçmişinde ve Fenerbahçe tarihinde önemli bir yeri olan , Fenerbahçe spor kulübünde kadın basketbol , voleybol ve atletizm branşlarının kurulmasında önderlik eden , şampiyonluklar kazanan ,daha sonra yeni açılacak olan basketbol müzesinde sergilenmesi adına Dr. Ayten

Salih Berkalp’in Ressam Halil Öztunç tarafından yapılan yağlı boya tablosunu takdim etti. Başkan Ali Koç’a Dernek ile ilgili bilgiler veren Komsuoğlu Dr. Ayten Berkalp ile ilgili de bir belgesel çekeceklerinin bilgisini verdi.Komsuoğlu , Başak Ali Koç ve yöneticileri de ülkemizde görmekten dolayı mutlu olacaklarını belirterek kenndilerini ilk KKTC’ye davet etti.

Başkan Ali Koç,Kıbrıs ve Fenerbahçe adına Ayten Salih Berkalp’in önemini ve değerini çok iyi bildiklerini , böyle değerlere her zaman önem verdiklerini belirterek , müzede yaşatılacak olan bu tablonun takdiminden çok etkilendiğini söyleyerek derneğe teşekkür etti. Başkan Koç , en yakın zamanda da KKTC’ye gelerek Fenerbahçelilerle birlikte olmayı arzu ettiğini de belirtti.

Heyetin Kulüp yönetim katında gerçekleşen ziyaretinde , kulüp yönetim kurulu üyeleri Sertaç Komsuoğlu , Selahattin Baki , Turan Şahin , Sevil Becan , Simla Beyazıt ve yüksek divan kurulu başkanı Vefa Küçük ile de görüşmeler gerçekleştirerek dernek hakkında bilgiler ve yapılacak olan organizasyonlar hakkında verildi.ziyaret Başkan Ali Koç ve yöneticilerle çekilen hatıra fotoğraflarının ardından tamamlandı.

Ayten Salih Berkalp Kimdir.

Kıbrıs’ta doğdu ve Limasol’da devam ettiği ilkokulun beşinci yılında voleybol ve atletizme başladı. Victoria Lisesi’nin ortaokul takımının kaptanlığını yaptıktan sonra 1949 yılında Çamlıca Kız Lisesi’ne kaydoldu . Bu okulun voleybol, basketbol ve atletizm takımlarında yer alan Salih, voleybol takımının 1949-50, 1950-51, 1951-52 ve 1952-53 sezonlarına üst üste İstanbul şampiyonu olmasında pay sahibi oldu. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yüksek öğrenimini sürüdüren Salih, 1954 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü ile Çamlıca Kız Lisesi arasında kurulan işbirliği ile takım arkadaşlarıyla birlikte sarı-lacivertli kulübe geçti ve burada kadın voleybol, basketbol ve atletizm takımlarının kurulmasına önayak oldu. Sarı-lacivertli kadın voleybol takımının 1956-60 arasında 5 kez Türkiye, 4 kez İstanbul şampiyonu olmasında pay sahibi oldu . Yine Salih’in kaptanlığındaki kadın basketbol takımı 1955-1959 arasında 5 kez üst üste İstanbul, 1956-1958 arasında üç kez Türkiye şampiyon , 1959 yılında da Türkiye ikincisi olmasına büyük katkı sağladı . 1956 sezonunda İstanbul Kızlar Basketbol Ligi’nde Fenerbahçe’nin Kadıköyspor’a karşı aldığı 55-8’lik galibiyette 25 sayı kaydederek kırdığı rekor uzun süre kırılamadı .

Ayrıca, 1954’ten sonra İstanbul ve Türkiye şampiyonlukları kazanan kadın atletizm takımlarında da yer aldı. 1956 yılında Atatürk Koşusu’nda birinci oldu, ayrıca takım birinciliğini de Fenerbahçe’ye kazandırdı . Kürekte birincilikler kazandı . 1957 yılında fiilen ve temsili olarak kurulan Türkiye kadın millî voleybol takımına aday olarak seçildi . 2-7 Mayıs 1957 tarihlerinde düzenlenen İstanbul Uluslararası Voleybol Turnuvası’nda İstanbul Karması adı altındaki temsili millî takımda Bulgaristan ve Romanya’ya karşı takım kaptanı olarak forma giydi . Ancak bu dönemde, Salih’in resmi maçlarda oynayıp oynayamayacağı sorusu ortaya çıktı. Zira, Salih Kıbrıs doğumlu olduğu için adayın 1960 yılına kadar idaresi altında tutan İngiltere uyruğundaydı. Millî takımda oynaması için Türk tâbiyetine geçmesi gereken Salih’in Tıp Fakültesi’nden mezun olduğunda Kıbrıs’ta daha faydalı olacağı görüşü ağırlık kazandı ve Türk vatandaşı yapılmadı . 1960 yılında üniversiteden mezun olunca 16 Aralık 1960’ta bağımsız olan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne gitti ve Türkiye’deki spor kariyeri sonlandı. 2008-09 sezonunda Türkiye Kadınlar Voleybol Ligi’ni şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe (kadın voleybol takımı) ve teknik heyetine 1907 Fenerbahçe Derneği tarafından verilen şampiyonluk yemeğine onur konuğu olarak davet edildi .

Paylaş

Önceki Haber

ETKİNLİK DUYURULARI

Sonraki Haber

Tek kullanımlık plastik atıklar sağlığımızı olumsuz etkiliyor

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + ten =