ÇOCUK ELİYLE YAŞAM VE YUVA

ÇOCUK ELİYLE YAŞAM VE YUVA

“Bir zeytin fidanı dik senin de bir kuş yuvan olsun” ve “Caretta Caretta Şenliği”nden bir tutam

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 4.cü Cumhurbaşkanı Sayın Ersin R. Tatar’ın açılışını yapacağı, 2 Kasım “Dünya Lösemili Çocuklar Haftası”nda aralarında  “Onkoloji tedavisi” görmekte olan 2 ila 15 yaş arası çocukların da yer aldığı, çocuklar tarafından boyanmış ve yangın bölgelerine yerleştirilecek kuş yuvalarından oluşacak olan karma sergi, Arkın Group’un sponsorluğunda gerçekleşiyor.

“Bir zeytin fidanı dik senin de bir kuş yuvan olsun” ve “Caretta Caretta Şenliği” kampanyası çerçevesinde düzenlenmiş olan etkinlikler sonucu ortaya çıkan çalışmaların yer aldığı bu sergi,   Kurulduğu günden bu yana, ülkemiz insanına daha güzel bir gelecek için temiz çevre ve kültür mirası bırakabilmek amacıyla faaliyet gösteren, Uluslararası The National Trust zincirinin bir örneği olarak ülkemizde faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütünün tarihe not düşmek ve topluma yansıması çabasıdır.

Kuruluş süreci 1985 yılında başlayan ancak Resmi makamlara tescil başvurusu 1990 yılında KKTC uyruklu kişilerle gerçekleşen ve 2016 yılından bu yana da yasal düzenleme sonucu adada ikamet edenlere üyelik koşullarının düzenlenmesiyle üye yapısı güçlenen Kuzey Kıbrıs Çevre ve Kültür Mirasını Koruma Vakfı; ülkede dönemsel oturma izni ile kalmakta olan kişilerin de üye olabildiğigönüllü bir hizmet kuruluşudur.

Kuş Yuvaları Konuşlandırma Etkinliği

Talihsiz yangın felaketlerinden etkilenen arazilerde yuvasız kalan böcekçil kuşların barınabilmesi,çam kese böceği ile biyolojik mücadeleye katkı için, kuş yuvaları konuşlandırma ve ağaçlandırılacak alanlara ülkemizde ekonomik gelir getirici öncelikle zeytin ve diğer meyve türlerinin yetiştiriciliğine teşvik olması amacıyla, 5 Haziran 2020 tarihinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bağlı Orman Dairesi ile protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde “ Bir zeytin fidanı dik senin de bir kuş yuvan olsun” kampanyası başlatıldı. 2021 yılının Ekim ayı sonuna dek bu amaçla takriben 300 adet yuva Kalkanlı-Tepebaşı yangın bölgesi, Alsancak Özgürlük Milli Parkı, Beylerbeyi, Çatalköy, Girne’ye konuşlandırılmıştır. Yuvalar Lefkoşa Merkez Lions Kulübü’nün katkıları ile konuşlandırılmaları öncesinde, Lefkoşa’da faaliyet gösteren Çocuk Esirgeme Kurumu Etüd Merkezi, Sihirli Dünyam Okul Öncesi Eğitim Merkezi, Sosyal Hizmetler Dairesi Lefkoşa Çocuk Yuvası, Lefkoşa Genel Hastahanesi’nde Çocukluk Çı Onkolojisi bölümünde tedavi gören çocuklar ile birlikte vakıf üyeleri ve sempatizanlarının çocukları tarafından boyanmıştır.

Sergide 50 adet Kuş yuvasının yanısıra, 1995 Yangınında yanmış zeytin ağaçlarının gövdeleri yer almaktadır. Bu yuvalar 1995 yılı yangını sonrasında Orman Dairesi ve Vakfın katkıları ile  ağaçlandırma gerçekleştirilen Ilgaz – Karaman ve Ciklos mevkisinde toplam 61 dönüm arazi ve

2020 yılında yaşanan Kalkanlı -Tepebaşı yangını bölgesi ve Geçitköy Baraj Bölgesindeki ağaçlara asılacaktır.

Caretta Caretta Şenliği

Kuzey Kıbrıs Çevre ve Kültür Mirasını Korma Vakfı,  Lefkoşa Merkez Lions Kulübü, Karşıyaka Turtle Watch Gözlem Ekibi’nin katkıları ve Lapta Belediyesi ev sahipliği ile “Caretta Caretta Şenliği”nin ilki 2020 yılında, 2.si de bu yıl Ağustos ayında düzenlemiştir. Geçtiğimiz yıl Sosyal Hizmetler Dairesi Lefkoşa Çocuk Yuvası bu yıl da SOS Çocuk Köyünde yer alan çocukların alana götürülmesiyle kaplumbağaları denize bırakma anına tanıklık etmeleri sağlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın da katıldığı etkinlik öncesinde çocuklara ve katılımcılara kaplumbağaların yaşam döngüsü hakkında bilgi (briefing) verildi.

 

Kuzey Kıbrıs Çevre ve Kültür Mirasını Koruma Vakfı

The National Trust of North Cyprus

Diğer çevre örgütleriyle birlikte çalıştığı gerçekleşmesi için çaba sarf ettiği diğer bazı etkinlikler;

Karpaz Milli Parkının oluşturulması.

Açıkta kalan kültürel miras tarihi eserlerin korunabilmesi için uygun örtü malzemeleriyle örtülmesi.

Denizlere balıkların yaşam mekanı olarak suni resiflerin yerleştirilmesi.

Doğal yaşama bırakılmak üzere keklik ve bıldırcın üretimleri tesislerin kurulması.

1995 yangını sonrasında yangından zarar görmüş bölgelerin yeniden ağaçlandırılması için Ilgaz ve Ciklos’da toplam 61 dönüm arazinin ağaçlandırılması.

Alevkayasında yer alan tohum bankasına mali katkı.

Ülkemize gelen turistler tarafından Lefkoşa, Girne ve Gazi Mağusa’da yer alan tarihi, kültürel doğa mirasımızın gezi yollarının yer aldığı gezi parkurları haritaları, tanıtım broşürlerinin basılıp dağıtılması.

Paydaş kuruluşlarla Lefkoşa, Girne ve G. Mağusa’da anıtsal ağaçların koruma altına alınmasınınsağlanması.

Mağusa Belediyesi ile birlikte Tren İstasyonu sarı taştan imal edilmiş “Tarihi Su Tankı”nın koruma altına alınması

Paydaş sivil toplum örgütleri ve Lefkoşa Türk Belediyesi ile birlikte Lefkoşa Bedrettin Demirel

Caddesindeki yol genişletme esnasında asırlık selvilerin kesilmemesi, kaldırım kenarında korunmasıve caddenin ağaçlandırılması.

 

“Kültür Mirası ve “Çevre” konulu konferanslarda kurumsal katılım ve bildiri sunulması.

 

Orman Dairesiyle imzalanan Protokol uyarınca Ülke sathında “Bir zeytin fidanı dik, senin de bir kuş yuvan olsun” Kampanyası

 

Kuzey Kıbrıs Çevre ve Kültür Mirasını Koruma Vakfı,  Lefkoşa Merkez Lions Kulübü, Karşıyaka Turtle Watch Gözlem Ekibinin katkıları ve Lapta Belediyesi ev sahipliği ile “Caretta Caretta Şenliği”

 

“Dünya Su Günü” çerçevesinde Gönyeli, Kanlıköy, Hamitköy, Değirmenlik baraj göletlerine ve Kalkanlı piknik alanlarına “çevreye çöp atmayınız” levhaları yerleştirilmesi.

 

Toplum Lideri Dr. Fazıl Küçük ve KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarları’nın ağaçlandırılması.

Paylaş

Önceki Haber

RAKETLER EKREM YEŞİLADA ANI TURNUVASI İLE HD OTOMASYON CUP DA MÜCADELE EDİYOR…

Sonraki Haber

Pandemi Günlüğü

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven − 3 =