DAÜ Covid 19 Değerlendirme Raporu

Bu raporda Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde 10.09.2021 — 28.10.2021 tarihleri arasında saptanan COVID-19 olgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Olguların değerlendirilmesinde, COVID-19 (*) bireyler tarafından temaslı takip süreci kapsamında DAÜ Pandemi Koordinatör1üğü’ne bildirilen beyanlar ve pozitif olarak saptanan akademik personel/öğrencilerin ders programları ile PCR pozitiflik tarihleri göz önüne alınmıştır. Bireyler arasındaki sosyal etkileşim .sadece kişilerin beyanına göre değerlendirilmiştir. Rapordaki bulguların irdelenmesi sırasında bu tip bir değerlendirmenin enfeksiyon hastalığının yayılımı ile ilgili olarak sadece bir ön bilgi verebileceği; kesin sonuç olmadığı akılda tutulmalıdır.

BULDULAR

 

10 Eylül – 28 Ekim 2021 tarihleri ’arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi Pandemi Koordinatör1üğü’ne toplam 71 COVID-19 olgusu bildirilmiştir. Ayrıca, bu sürede 4 kişi (3’ü öğrenci; l’i yönetsel personel). üniversite dışından COVID-19 (+) birinin yakın temaslısı (üniversite dışında pozitifleşen bir olgunun .yakın temaslısı) olması nedeniyle bulunduğu karantina sürecinde pozitifleşirken; diğer 4 kişi ise (1’i yönetsel personel, 3’ü öğrenci) DAÜ ile ilgili bir olgunun yakın temaslı olmasından dolayı bulunduğu karantina sürecinde pozitifteşmiştir.

Ekim ayının ilk üç haftasında, haftalık yeni olgu sayısı 11-14 arasında değişirken; 22 – 28 Ekim haftasında yeni olgu sayısı 22 olarak saptanmıştır. 10 Eylül – 28 Ekim 2021 arasında Koordinatörlüğe bildirilen COVID-19 olgularının personel ve öğrenciler arasındaki dağılımın gösterildiği Tablo-1’de de görülebileceği gibi olguların 38’i öğrenci, 12’si akademik personel, 8’i araştırma görevlisi, 7’si işçi personel ve 6’sı yönetsel personeldir.

1.) Öğrencilerden Bildirilen COVID-19 Olguları

 

10 Eylül – 28 Ekim 2021 tarihleri arasında öğrencilerden toplam 38 COVID-19 olgusu bildirilmiştir. Ekim ayının ikinci haftasında artış göstermeye başlayan olgular, Ekim ayının 2.

  1. ve 4. haftalarında haftalık 11-12 olgu olarak seyretmiştir (Tablo-1). En fazla olgu Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekokulu (n=7), Fen ve Edebiyat Fakültesi (n=6), Sağlık Bilimleri Fakültesi (n=5) ve Mühendislik Fakültesi (n=4)’nden bildirilmiştir. Öğrenciler arasındaki yeni COVID-19 olgularının haftalara ve fakülte/bölümlere göre dağılımı Tablo- 2’de gösterilmiştir.

Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Turizm ve Otelcilik Yüksekoku1u’ndan bu dönem boyunca sadece 1’er olgu bildirilmiştir. Bu olguların takip süreleri sona ermiş ve bu olgularla ilgili karantinada pozitifleşen herhangi bir temaslıya rastlanılmamıştır. Birden fazla olgunun bildirildiği Eczacılık Fakültesi (n=2), İşletme ve Ekonomi Fakültesi (n=2), Eğitim Fakültesi (n=3), Mimarlık Fakültesi (n=4) ve Sağlık Bilimleri Fakültesi (n=5) öğrencilerinin ya birbirlerinden farklı programlarda eğitim aldığı ya da aynı programda olsalar bile sınıf içi bulaşmaya işaret olabilecek ortak derslerinin olmadığı belirlenmiştir.

Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden bildirilen 4 olgudan 2 tanesinin tek bir ortak dersi olduğu belirlenmiştir. Beyanlarında birbirlerinin temaslısı olduklarını. belirtmeyen iki olgunun PCR pozitiflikleri arasında 14 günlük bir süre vardır. Ayni Fakü1te’nin farklı bölümlerindeki diğer öğrenciler arasında herhangi ortak bir ders saptanmamıştır ve olgular temaslı beyanlarında birbirlerini belirtmemişlerdir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde 22 – 28 Ekim haftasında kümeleşme şeklinde görülen 3 pozitif olgudan 2’sinin ev arkadaşı olduğu ve her ikisinin de 23 Ekim’de pozitif sonuç verdiği göz önüne alındığında, bu iki olguda bulaşmanın ortak olma ihtimalinin yüksek olduğu görülmektedir. Bu iki olguyla aynı bölümde eğitim alan sınıf arkadaşlarından herhangi bir olgu bildirimi yapılmamıştır. Bilgisayar Mühendisliği Bö1ümü’nde 22 – 28 Ekim arasında pozitif sonuç veren bir diğer öğrenci yukarıda bahsedilen diğer iki öğrenciyle farklı akademik dönemlerde olup; bu öğrencilerle ortak bir ders almamaktaydı ve diğer öğrencilerin yakın temaslı beyanlarında bulunmamaktaydı. 10 Eylül – 28 Ekim 2021 tarihleri arasında Mühendislik Fakü1tesi’nde görülen 4. olgu diğer olgulardan farklı bir bölümün öğrencisi olup bu öğrencinin diğer olgularla ortak dersi bulunmamaktadır.

Toplam 7 olgunun bildirildiği Bilgisayar ve Teknoloji Yüksekoku1u’ndaki pozitif olgu beyanlarına göre, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri programındaki iki öğrenci ile Bilgi Teknolojisi ve Bilişim Sistemi programındaki bir öğrencinin yakın arkadaş oldukları ve ortak ders aldıkları saptanmıştır. Bu 3 olgudaki bulaşmanın ortak kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Geriye kalan 4 öğrencinin ise birbirleri ve diğer 3 olgu ile farklı bölümlerde olmaları ve farklı dersler almaları bu olgulardaki bulaşmanın sınıf içi olma ihtimalini azaltmaktadır.

Öğrencilerin beyanlarına göre yapılan temaslı takip sürecinde, yakın temaslı olma sebebinin daha çok açık alanlarda (özellikle ders aralarında) maskesiz temas, aynı arabayla seyahat etme, oda/ev arkadaşı olma olduğu göze çarpmaktadır. Maske takma ve oturma düzeni nedeniyle, öğrenciler sınıfta bulunma sırasında (ders sırasında) diğer öğrencileri veya öğretir elemanlarını yakın temaslı olarak bildirmemiştir.

2.) Akademik Personel ve Araştırma Görevlilerinden Bildirilen COVID-19 Olguları

 

10 Eylül – 28 Ekim 2021 tarihleri arasında toplam 20 akademik personelde COVID-19 saptanmıştır. 20 olgunun 8’inin Araştırma Görevlisi olduğu belirlenmiştir. Akademik personelde saptanan COVID-19 olgularının fakülte ve bölümlere göre dağılımı Tablo-3’de gösterilmiştir. En çok olgu 17 – 23 Eylül ve 22 – 28 Ekim haftalarında (sırasıyla 6 ve 9 olgu) bildirilmiştir. 17 – 23 Eylül haftasında.Aktivite Merkezi’nden 2; diğer 4 farklı birinden ise birer olgu bildirilmiştir (Tablo-3). Aktivite Merkezi dışındaki olguların birbirleri ile ilişkili/temaslı oldukları yönünde bir beyana rastlanılmamıştır. 17 – 23 Eylül’de pozitif olguların yakın temaslısı olarak karantinaya alınan kişiler arasında pozitifleşme görülmemiştir.

9 olgunun görüldüğü 22 – 28 Ekim haftasında, 3 olgunun üniversite dışında bir sosyal organizasyonda maskesiz bulunma ve 1 olgunun ise ofiste maskesiz temas ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu olgulardan farklı diğer 3 olgunun beyanlarından ise yakın arkadaş oldukları ve birbirlerini yakın temaslı olarak bildirmeleri üzerine yapılan PCR testi sonucunda pozitif çıktıkları göz önüne alındığında ortak bir bulaşmanın olma ihtimalinin olduğu düşünülmektedir.

Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu’nda görevli olan bir araştırma görevlisinin pozitif çıkması sonunda yakın temaslısı olan bir yönetsel personel karantina sürecinde pozitife dönmüştür. Bu olgu haricinde, COVID-19 (+) olan herhangi bir akademik personelin yakın temaslıları pozitife dönmemiştir.

Hukuk Fakültesi, Mütercim ve Tercümanlık bölümü, Mimarlık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakü1tesi’nden pozitif olarak bildirilen akademik personelin, bu Fakültelerde daha önce veya sonra pozitif olarak sonuç veren öğrencilerle (eğer varsa) ortak dersleri olmadığı saptanmıştır. İki farklı Fakü1te’deki 2 öğretim üyesinden biri 1 hafta önce pozitif çıkan bir öğrencinin

 

 

 

 

 

 

 

danışmanı iken; diğeri ise 9 gün önce pozitif çıkan bir öğrencinin dersine gitmiştir. Ancak, her iki öğretim üyesi de beyanlarında ilköğretim öğrencisi olan çocukları nedeniyle karantinada olduklarını ve bu karantina sürecinde pozitifleştiklerini belirtmişlerdir. Öğrenciler de yapılan sorgulamada bu iki öğretim üyesini yakın temaslı olarak bildirmemişlerdir.

3.) İşçi ve Yönetsel Personelden Bildirilen COVID-19 Olguları

 

10 Eylül – 28 Ekim 2021 tarihleri arasında 7’si işçi personel, 6’sı yönetsel personel olmak üzere toplam 13 personelde COVID-19 saptanmıştır. Bir haftada en fazla olgu 1-7 Ekim 2021 tarihleri arasında 7 olgu olarak görülmüştür (Tablo-4).

1 – 7 Ekim haftasındaki olguların 4’ü Aktivite Merkezi’nden, birer tanesi ise Teknik İşler, Kütüphane ve Hukuk Fakültesi’nden bildirilmiştir. Aktivite Merkezi’nde 1 hafta içerisinde çıkan 4 olgudan 3’ünün yönetsel ve 1’inin işçi personel olduğu saptanmıştır. 5 – 6 Ekim tarihleri arasında pozitif çıkan 4 olgunun 3’ü yönetsel 1’i ise işçi personeldir. Bu olgular, birbirlerini temaslı olarak beyan etmemişlerdir. Olgulardan birinin başka birimde yönetsel personel olarak çalışan aile yakını da yakın temaslı listesinde olduğu için aynı gün test yaptırmış ve pozitif çıkmıştır. 5 – 6 Ekim tarihleri Aktivite Merkezinde pozitif çıkan bir diğer yönetsel personelin üniversitemizde farklı bir birimde çalışan aile yakını da yakın temaslı olup; karantina sürecinde pozitifleşmiştir. Aktivite merkezinde pozitif çıkan akademik personel ve yönetsel personel olguları arasında 14 günden fazla bir süre vardır ve personellerin beyanlarında birbirleri ile temas öyküsü bulunmamaktadır.

Kütüphane bölümünden bildirilen olgu tek olgu olup sonrasında bu bölümden herhangi bir olgu bildirilmemiştir. Teknik İşler birimindeki olgunun bir aile yakının pozitif çıkması nedeniyle yapılan test sonucunda pozitif olarak saptandığı belirlenmiştir. Teknik İşler biriminden daha sonra çıkan ikinci olgu ise ilk olgudan 14 gün sonra pozitif olarak saptanan bir işçi personeldir. İki personelin bağlantılı olduğu yönünde bir nbeyan bulunmamaktadır.

Spor İşleri, Basımevi, Satınalma, Fen ve Edebiyat Fakültesi ve Yurtlar Müdürlüğü’nde görevli işçi ve yönetsel personelde çıkan pozitif olgular tek olgular olup; öncesinde veya sonrasında 28 Ekim tarihine kadar bu birimlerden herhangi başka bir olgu bildirilmemiştir.

 

SO Ç

 

Üniversitemizden bildirilen toplam 71 olgunun beyanlarına göre ve öğrenci-öğrenci veya öğrenci-akademik personel arası sınıf içi bulaşmanın bir ön bulgusu olabilecek olan ortak ders varlığının saptanabilmesi için öğrencilerin ve akademik personelin ders programlarının incelenmesi ile yapılan değerlendirme sonucunda, Ekim ayının son haftasında daha önceki haftalara göre olgu sayısında artış eğilimi görülmüştür. Bu artış, son haftada akademik personel olgu sayısındaki artış ile paralellik göstermektedir.

Yapılan değerlendirme sonucunda, öğrenci-öğrenci arasında sınıf içi bulaşa işaret edebilecek bir ön bulgu bulunmamıştır. Öğrenci ve personel arasındaki bulaşmada ev/ofis arkadaşlığı, yakın arkadaşlık veya aynı arabada seyahat gibi etkinlikler göze çarpmıştır. Akademisyen- öğrenci arası bulaşı düşündürebilecek bir ön bulguya da rastlanılmamıştır. Personel-personel arası bulaşma ihtimalini düşündürebilecek birkaç olguda üniversite dışı sosyal aktivitede yakın temasa, aynı ofiste (ofis arkadaşı) maskesiz temas, ofis içerisinde maskesiz 10 dakikadan fazla yakın temasa rastlanılmıştır.

Sınıf içerisinde öğrenci-öğrenci veya öğrenci- akademisyen bulalım düşündürebilecek bir ön bulguya rastlanılmaması üniversitede özellikle kapalı alanlarda uygulanan kontrol önlemlerinin önemini ve etkinliğini ortaya koymaktadır. Yakın temas ve hastalık bulaşma öykülerinin çoğunluğunun açık alanlarda maskesiz 2 metreden yakın bir ortamda birlikte olma şeklinde olması açık alanlarda enfeksiyon kontrol önlemlerinin artırılması gerektiğinin bir göstergesidir.

 

 

Paylaş

Önceki Haber

MEHMET TURGUT’UN NFT* KOLEKSİYONU “ROCK DROP”TA YER ALAN TÜM FOTOĞRAFLAR 61 DAKİKADA SATILDI!

Sonraki Haber

TAVLA TURNUVASINDA DERECEYE GİRENLERE KUPALARI VERİLDİ

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − one =