Atilla Dorsay’dan Ödül Alan Barış Filmlerine Övgü Dolu Sözler…

Atilla Dorsay’dan Ödül Alan Barış Filmlerine Övgü Dolu Sözler…

 

Ünlü sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay’ın da katıldığı Rotary Barış Filmleri Barış Rotary Kulübü’nün, Rotary Barış için Eylem Grubu (Rotary Action Group for Peace), Türkiye Rotary E-Kulübü ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin iş birliği ile düzenlediği Rotary Uluslararası Barış Filmleri Festivali, Pera Müzesi’nde gerçekleştirildi.

 

 

Uluslararası Barış Filmleri Festivali’nde Ödül Alan Filmler Göz Doldurdu.

 

 

“Barışın İzinde” temalı festivale, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Güney Afrika, İran, Kazakistan, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Özbekistan’dan toplam 131 film katıldı. 1 Ocak 2020’den sonra tamamlanmış, en fazla 15 dakikalık belgesel ve kısa filmlere açık olan festivalde, öğrenci filmleri ayrı kategorilerde değerlendirildi. Kısa film ve belgesel kategorilerinde ödüller 15.000 TL, kısa film ve belgesel öğrenci kategorilerindeyse 10.000 TL olarak verildi.

 

Yarışmada ödül alan filmler ve yönetmenleri şöyle:

 

En İyi Kısa Film Profesyonel Kategori: Anoush Deniz Telek

 

En İyi Kısa Film Öğrenci Kategorisi: Majid’den Sevgilerle – Yiğit Armutoğlu

 

En İyi Belgesel Profesyonel Kategori: Tozkoparan Bizimdir – Yasin Serindere & Özgür Cihan Uçar

 

En İyi Belgesel Öğrenci Kategorisi: Haymatlos – Mustafa Aydın

 

Festivalin açılış konuşmasını yapan Rotary 2420. Bölge Guvernörü Gülperi Gürpınar, yeni kurulmuş olan Barış Rotary Kulübü’nün başarılı bir çalışma gerçekleştirdiğini söyleyerek Rotary Barış Filmleri Festivali gibi değerli bir çalışmanın gelenekselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Barış Rotary Kulübü Başkanı Ayça Demet Atay tarafından yapılan konuşmadaysa şöyle denildi: “Bir dünya hayal edelim ki içinde savaşlar, acılar, zorbalıklar ve şiddet olmasın. İçinde hayata gülen gözlerle bakan insanlar yaşasın; hakkaniyet, özgürlük ve adalet olsun; farklılıklar kucaklansın. Barışın var olması için savaşın veya doğrudan şiddetin olmaması yeterli değildir. Özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin olmadığı yerde barıştan söz edilemez. Barış sömürünün, açlığın, zulmün ortadan kalktığı bir dünyaya duyulan özlemin ifadesidir. Şiddeti yaratan ekonomik ve sosyal nedenler irdelenmeden, çözümlenmeden, demokratik hak ve özgürlükler gerçekleştirilmeden barışın sağlanması mümkün değildir. Amacımız, ‘barış’ kavramının doğrudan şiddetin yanı sıra, sistem düzeyinde var olan yapısal şiddete ve kültürel düzeyde bunları doğallaştıran söylemlere ilişkin farkındalığı arttırmaktır. Barış Rotary Kulübü olarak, Sanatın ulusal ve sınıfsal sınırları aşarak insanlığı birbirine bağladığını savunuyoruz. Rotary Barış Filmleri Festivali, barış için sanatın arayışındadır.” dedi

 

Barış Filmleri Festivali organizasyon komitesi başkan yardımcısı ve ana jüri üyesi Mert Yusuf Özlük konuşmasında; ‘’Festivalimiz ilk yılımızda olmasına rağmen yerli ve yabancı olmak üzere 131kurmaca kısa film ve belgesel katıldı. Bu bizleri oldukça tatmin etti ve festivalimizi geleneksel hale getirme bağlamında ivme kazandırdığına inanıyorum. Yerli ve yabancı yönetmenlerden farklı ülkelerde aynı tema üzerine birbirinden başarılı ve derin anlamlarla kurgulanmış çok iyi kurmaca ve belgesel filmler izledik. Bana göre bu gecenin kazananı ‘’Barış’’ oldu. Barış teması üzerine çalışan tüm filmler en iyi film ödülüne layık oldu. Tüm yönetmenleri ve ekiplerini gönülden tebrik ederim.’’ diyerek katılımcılara teşekkür etti.

 

 

 

 

Ana jüri üyeleri

Anneta Papathanasiou (Oyuncu)

Hassan Solhjoo (Yapımcı-Yönetmen)

Mert Yusuf Özlük (Akademisyen-Yönetmen)

Müjdat Gezen (Oyuncu)

Şükran Kuyucak Esen (Akademisyen)

Uğur Dündar (Araştırmacı Gazeteci)

 

 

Ön jüri üyeleri (Akademisyen)

Deborah Semel Demirtaş

Elnaz Nasehi

Hakan Karahasan

İzlem Kanlı

Naile Berberoğlu

 

Barış Filmleri Festivali internet sitesi: http://filmfestival.peacerotaryturkey.org/tr/

Barış Filmleri Festivali Twitter sayfası: https://twitter.com/RotaryPeaceFilm

 

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ TURİZM FAKÜLTESİ ELEXUS HOTEL’DE JÜRİ GÖREVİNDE YER ALDI

Sonraki Haber

GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ GÖLETLER VE SAZLIK ALANLARDA  LARVA MÜCADELESİNE BAŞLADI

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seventeen − 13 =