AYHAN MENTEŞ’İN ESERLERİ KIBRIS AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ’NİN DUVARLARINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİ

AYHAN MENTEŞ’İN ESERLERİ KIBRIS AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ’NİN DUVARLARINDA ÖLÜMSÜZLEŞTİ


Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’nin bu sene ikincisini düzenlediği MİNİ ART FEST “Keşişme” temasıyla 25-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşti. Etkinlik kapsamında öğrenciler ve dışarıdan katılım sağlayan sanatseverler ile birçok keyifli çalıştaylar, sergiler ve performanslar gerçekleşti. Öğretim görevlisi Kemal B. Caymaz’ın yürüttüğü “Mural Painting” çalıştayında ise Kıbrıslı merhum sanatçı Ayhan Menteş’in eserlerine yer verildi. Prof. Dr. Gökçe Keçeci’nin incelikle seçtiği Ayhan Menteş’e ait 1960, 1987, 1991,tarihlerinde yaptığı üç eseri, Kemal B. Caymaz’ın önderliğinde öğrenciler ve Üniversite dışından katılımcılarla Kıbrıs Amerikan Üniversitesi yeşil alanının duvarlarına resmedildi.
İlk kuşak ressamları içinde yer alan Ayhan Menteş, 1935 yılında Düzkaya köyünde dünyaya geldi. 1950 – 54 yılları arasında Ankara Atatürk Lisesi’nde eğitim gördü. 1956 – 58 yıllarında Kıbrıs Öğretmen Koleji’nde eğitimini sürdürdü. 1958 – 61 yılları arasında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü, Resim – İş Bölümü’nde eğitim gördü. 1969 – 70 yıllarında İngiliz devlet bursu ile Londra Üniversitesi’nde Seramik ve Kuyumculuk eğitimi aldı. Aynı yıllarda Londra, Paris, Brüksel, Münih, Köln ve Viyana şehirlerinde müze ve sanat galerilerinde inceleme yaptı. Açtığı sayısız serginin yanında heykel, seramik, deneysel baskı çalışmaları da gerçekleştirdi. Okullarda resim ve sanat tarihi öğretmeni olarak görev yapan Menteş, son dönemlerde eserlerini dijital ortama da aktardı.
Lefkoşa’nın Arabahmet bölgesinin tarihi dokusuyla öğrencilere ilham veren Kıbrıs Amerikan Üniversitesi Ayhan Menteş’i anmak için kanpüsün yeşil alanını sanatçının eserinin birebir kopyasının kalıcı olarak sergilendiği bir açık müzeye dönüştürdü.

Paylaş

Önceki Haber

DAÜ ULUSLARARASI “FUTSAL CUP OF NATION 2022” TURNUVASI TAMAMLANDI

Sonraki Haber

Yiğitcan ve Buse’den başarılı performans

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × four =